Titanijumska šipka za lečenje preloma kondila i drugih povreda

Smanjenje preloma kondilarne frakcije titana i fiksacija mandibularnog preloma uobičajena je traumatična bolest u maksilofacijalnoj regiji, a kondilarni proces jedno je od najčešćih mesta preloma mandibule, a čini oko 25% frakture mandibule. Prijelom kondila često utječe na izgled lica, funkciju žvakanja i razvoj mandibule, te uzrokuje bolesti temporomandibularnog zgloba. Prijelom je tretiran stražnjim submandibularnim rezom kroz incijaciju prednjeg traga, a prijelom je tretiran mini titanijskom šipkom za unutarnju fiksaciju.

titanium bar at knee treatment

Rezultati: svi slučajevi postoperativnog zaceljivanja rana, X-line pregled kondijalnog resetiranja je dobar, bez prekinutog pomaka na kraju, odnos okluzije se vraća u normalu. Primjena unutrašnje fiksacije štapića od titana u liječenju prijeloma kondila može se postići anatomsko smanjenje, učinak zadržavanja je pouzdan i funkcija mandibule može se izvesti u kratkom vremenu. Razvojem snažne tehnologije unutrašnje fiksacije, kondilarni prelom je značajno pomjeren, rano kirurško smanjenje i fiksacija i postoperativni funkcionalni trening, za vraćanje morfologije i funkcije kondila, smanjenje učestalosti komplikacija. Od 2004. godine, 9 pacijenata s 11 bočnih kondilarnih prijeloma liječeno je mini titanijskom šipkom za krutu unutrašnju fiksaciju i zadovoljavajuće rezultate.


Razvoj minijaturne titanijske šipke snažne tehnologije unutrašnje fiksacije i kliničke primjene, radi tačnog resetiranja kondilarnih lomova, fiksirane trodimenzionalnom stabilnošću, mehanizam liječenja može udovoljiti zahtjevima biomehanike, a histologija se izražava kao nema izravne veze s formiranjem nove kalusa u novoj kosti , izravno znači ostvariti Ⅰ cijeljenje loma. Klinička primjena minijaturnih titanijumskih štapića ima sljedeće prednosti: titanijum ima dobru biokompatibilnost, visoku otpornost na koroziju, određeni stupanj plastičnosti, svjetlosne biološke podatke, nema toksičnih reakcija u tijelu, titanovu šipku i titanijski nokat mogu zadržati u tijelu bez uklanjanja , da bi se spriječilo ponovno pokretanje i smanjilo njegovo ekonomsko opterećenje, umanjilo se bol kod pacijenata. Njegov efekat kliničkog tretmana je pozitivan, mikro titanijum štap je idealniji materijal za unutrašnju fiksaciju za kondilarni prelom.


Temporomandibularni zglob ima složenu anatomsku strukturu i posebnu funkciju koja je usko povezana s okluzijom. U ovoj grupi svih 9 slučajeva i 11 strana tretirano je otvorenim smanjenjem i snažnom unutrašnjom fiksacijom. Prilikom izbora rez, rez nije samo prikriven, već je u potpunosti otkrio i operativno polje. Tijekom operacije, operacija je bila nježna i pažljiva za održavanje krvnih žila i živaca. Pacijenti u ovoj grupi praćeni su 318 mjeseci, kurativni učinak je bio zadovoljavajući i nije bilo komplikacija. Sažetak kliničkog hirurškog tretmana operacija ima sljedeće prednosti: (1) u usporedbi sa stimulacijom intermaxillary ligacije i fiksacije, nema potrebe za privremenom intermaxillary ligacijom i fiksacijom, postoperativni pacijenti mogu ući u tekućinu: (2) rano vježbanje funkcija žvakanja mandibule, sprečava tkivo oko zgloba zgloba, potiče zarastanje kostiju; (3) jasno kirurško vidno polje, slomljena kost može biti tačno smanjenje, vraćanje normalnog okluzalnog odnosa.


Cilj je rekonstruirati fiziološku strukturu temporomandibularnog zgloba i vratiti njegovu funkciju. U ovoj studiji, 9 slučajeva 11 bočnih kondilarnih preloma tretirano je otvorenom unutrašnjom fiksacijom, što je efikasno obnovilo njihov anatomski položaj i spriječilo razne komplikacije prouzrokovane raseljenim prijelomima. Nakon 12 godina praćenja, nije bilo bolova u temporomandibularnom zglobu, stezanja i ograničenog otvaranja usta u usporedbi s tradicionalnim radikalnim liječenjem intermaxillary traction. Radikalni tretman može se koristiti za prelom kondila kod dece bez očiglednog pomicanja.


Mikrotitanijska šipka i titanski vijak, ploča od titanijuma i titanski vijak za medicinsku upotrebu. Ovaj proizvod izrađen je od materijala navedenih u GB / t13810-1997 hirurškim implantatima izrađenim od materijala za obradu legura od titana i titanijuma i provodi tehničke zahtjeve navedene u specifikaciji yy0018-2002. Debljina minijaturnog titanijumskog štapa bila je 1,2 mm. Promatranje kliničke djelotvornosti unutarnje fiksacije minijaturnog titanijskog štapa u liječenju kondilarnog loma s ciljem primjene unutarnje fiksacije minijaturnog titana u štapiću pri liječenju kondilarnog prijeloma. Oblik je linearan 4-prolazni ili "l4-pass"; Prečnik i dužina vijka su 1,5 mm i 46 mm. Hirurška oprema za fiksiranje potporne bušilice za kosti, mašina za točenje, odvijač.


Svih 9 pacijenata su dobili opću anesteziju nazalnom intubacijom. Donji rez je napravljen u 3 slučaja u obliku štaka, uz površinsku površinu duboke temporalne fascije do zigotičnog luka. 6 slučajeva pod rezom čeljusti, duž mandibularne grane bočnog odvajanja, sve dok zona preloma kondilarnog tkiva u potpunosti ne otkrije kraj frakture, probijanje nivoa pomaka kondilarnog preloma, resetirat će se, linije poravnanja preloma kondilarne kosti, privremena fiksna čeljust, dobra okluzalna rekonstrukcija , odabire minijaturni titanijumski štap duž kondijalne i mandibularne litre posterolateralnog ruba, inzistira na preciznom konturitetu ekstremiteta, bušenju specijalne opreme, vijcima. Postoperativni rutinski antibiotici korišteni su za sprečavanje infekcije, a polutečna dijeta je nakon 7 dana promijenjena u polu-tečnu dijetu. Mala količina treninga mandibularnog pokreta izvršena je 3 dana nakon operacije, a normalan trening pokreta mandibule proveden je nakon 1015 dana kako bi se vratila funkcija mandibule. Svi slučajevi postoperativnog zaceljenja rana, okluzija vraćaju dobar, zadovoljavajući oblik lica. 15 dana nakon operacije, stupanj otvaranja usta bio je veći od 2,5 cm. Nakon treninga funkcije mandibule, rendgenski pregled 3 mjeseca kasnije pokazao je da je kondilol u dobrom položaju bez zarastanja kostiju ili odloženog zarastanja, što ukazuje da je učinak kliničkog liječenja zadovoljavajući.