Crtanje dijelova cijevi za oblikovanje litara od titana

Uobičajeni načini deformacijetitanski listmogu se sažeti kao duboko crtanje, dilatacija, prirubnica, savijanje i kompozitno oblikovanje. Međutim, teško je napraviti tipične ispitne uzorke pomoću metode deformacije jednog crtanja. Dakle, kompozitna deformacija se zapravo koristi u testu. Pored toga, test će neminovno dovesti do utjecaja strukture kalupa i faktora procesa rada, pa je evaluacija crtanja listova puno razna znanja. Glavni istraživački rad uzima granični koeficijent crteža K (LDR) kao indeks i iznosi mnoge metode ocjenjivanja iz analize, ispitivanja, statistike i tako dalje, koji rješavaju mnoge probleme. Ali većina uobičajenog čelika i aluminija kao glavnog predmeta, mora biti modificirana i dopunjena titanom i legurom titanijuma.


Metodu ispitivanja vučenja cijevi predložio je Swift 1940. godine, a granični koeficijent vučenja K izmjeren je povećanjem materijala vune korak po korak, što je Međunarodno društvo za duboko istraživanje iz 1967. preporučilo međunarodni standard. Ova metoda ocijenjena je performanse crtanja velikog broja čelika, aluminija, bakra i drugih limova.

titanium sheet for sale

Za titan, posebno za i + vrste legura titana, uglavnom postoje sledeći problemi:


A. Prijelom savijanja nastaje u četiri ugla udara;


B. Na zaobljenim uglovima matrice nastaju bore.


To je zbog otpornosti na savijanje i nabora legure titana nije dobro, ne može u potpunosti objasniti njegovo duboko uvlačenje. Na primjer, duboko crtanje TC4, TA7 ploče je loše ili nemoguće.


Za određivanje njihovih svojstava vučenja koristi se Englhardt ili test maksimalne sile vučenja, a problem kvara savijanja je ozbiljniji jer se od materijala traži da bude potpuno blizu probijanja, a sila vučenja kasnije se utvrđuje.


Predlaže se povećati kut za bušenje, poduzeti mjere sprječavanja bora i koristiti grafitno mazivo za ispitivanje legura titanijuma.