Primjena titanskih legure u automobilskoj industriji

Lagana težina i velika jačina titanija su već dugo u fokusu auto-tvoraca. Titanij se koristi u trkaćim automobilima već mnogo godina, a gotovo svi aktuelni trkaći automobili koriste titanijum. U SAD-u su proizvedeni ventili za unos titanijuma, ispušni ventili, zatamnjenici ventila i povežni štapovi za trkaće automobile. Prvi automobil u Japanu koji je koristio titanijum bio je model "Nissan R382".

Trenutno, dijelovi titanija za automobile uglavnom uključuju:

1. Ventil. Uobičajeno je da američki proizvođači koriste titanijumsku letinu za proizvodnju unošenih i ispušnog ventila. Ventil za unos koristiTi-6Al-4Vsliv, a ispušni ventil koristi Ti-6Al-2Sn-4Zn-2Mo sliv. Upotreba titanijskih legure za napraviti automobilske ventile ne samo da može smanjiti težinu, produžiti životni vjek, već imaju i visoku pouzdanost i uštedjeti gorivo.

2. Povežući štap. Povežući štap od legure titana najucinkovitiji je za smanjenje težine motora i može umnogome poboljšati performanse. Materijal koji se koristi za priveznu šipku je uglavnom Ti-6Al-4V, a u razvoju su i drugi materijali kao što su Ti-4Al-2Si-4Mn i Ti-7Al-4Mo.

3. Krankshaft i ostali dijelovi motora. Japan je probno-proizvodni Ti-5Al-2Cr-Fe lezbejke crankshafts, koji još nisu stavili u praktičnu upotrebu zbog potrebe za anti-adhesion tretman. Ostali dijelovi motora kao što su rokeri za ruke, opruge ventila i spojeni štapovi donji vijci mogu biti napravljeni i od ti-6Al-4V sliv.

4. Ostali dijelovi. Povezani dijelovi kao što su vijci i orasi na automobilima i prijenosnim dijelovima kao što su diskovi za kvačilo i ploče pod pritiskom svi mogu biti napravljeni od slitine titana. U odnosu na čeličnu ljusku, ljuska od titanijeve legure clutch proizvedena metodom rotacijskog formiranja može umnogome smanjiti udarnu štetu mušica.