Primjena titana na računarima

Zbog male težine titana, nekovinske razdražljivosti, reciklabilnosti i mnogih drugih dobrih svojstava, titanijum se sve više koristi u osobnim računarima, mobilnim telefonima i drugim poljima. Titanium se koristi u računarima uglavnom kao kućište računara i disk tvrdog diska.


Kućište računara od titanijuma

IBM je u maju 2000. godine objavio da je njegov novi ThinkPad laptop obložen kompozitom od titanijuma. ThinkPad A serije (poput A20p) i T serije (poput T20) izrađene su od kompozita na bazi titana, koji ne samo da slučajeve čine jačim i otpornijim na zemljotrese, već ih čine i tanjima i lakšima.


Japanski Fujitsu je bio pionir upotrebe čistog titanijuma (99,5%) za proizvodnju malog lakog futrola za laptop A5 veličine 890 g. Kompanija je 1999. godine počela koristiti titanijum na INTERTOP CX300 laptopu.


Glavni materijal od titanijuma kao školjka od vlačne čvrstoće metalnog magnezijuma mnogo veći (magnezijum je 44,4 GPa, titanijum 106,3 GPa), toplinska provodljivost titana (17 w / mK) je samo jedna od deset magnezijuma (159 w / mK), pa titanijum kao školjkaški materijal pri realizaciji tankog zida i može održavati čvrstoću, inhibira toplinu hardvera poput difuzije, sprečava donju temperaturu. Posebno zbog dobre otpornosti prema koroziji od titana, obrada površinskog premaza postaje relativno jednostavna.


Disk tvrdog računara

Disk tvrdog diska većinom je izrađen od legure aluminija, dok računalni čvrsti disk od legura titanijuma (uglavnom ti-3 al-2,5v) ima više prednosti u odnosu na uobičajeni aluminijski i stakleni tvrdi disk, poput velike čvrstoće, može smanjiti debljinu disk, poboljšati gustoću i brzinu skladištenja; Visoka završna obrada površine, može smanjiti udaljenost između glave za čitanje i pisanje i diska, poboljšati gustoću skladištenja; Titanijumski disk takođe ima karakteristike velike dozvoljene granice oštećenja i velike površinske tvrdoće.


Timet je uložio pet miliona dolara za izgradnju interne organizacije ploča od titanijuma. 1998. godine razvijen je u malom obimu u komponentama pogona mikroračunara. Titanium za tvrde diskove će donijeti velike koristi Timetu.


Tehnologija proizvodnje koja je usvojena na pladnju je precizni hladno valjani titan ili titanska legura. Površina ploče može se očvrsnuti nitriranjem u plazmi, karburizacijom u plazmi ili karbonizacijom u plazmi. Površina ploče se takođe može raspršiti slojem titanijum nitrida ili tvrdog premaza od titanijum-borida.