Macka sa zaleđenim SAPAMA dobija nove od titanijuma.

Ruska mačka koja je izgubila sve četiri ŠAPE do promrzli je bila u stanju hodati, trčati i čak se popeti na stepenice ponovo nakon što ih je veters zamijenio samaterijal za leguru na titanijum3D štampani protetici.

titanium alloy

Vozač je zapazio mačku po imenu Dimka na snijegu u novokuznetsku, Sibiru i odveo je na kliniku u Novosibirsk, izvještavaju ruske novinske stranice.


Prema Moskovskom vremenu, timka je progrizla svoje ŠAPE, uši i rep, a veterinar Sergei gorshkov ih je morao amputirati.


Gorškov i njegove kolege radili su s istraživačima na Univerzitetu u tomsk tomsk-u u Rusiji, kako bi se stvorila protetička ruka za dimuka. Naučnici su razvili i primjenili ukaz načinjenu od kalcijuma fosfata kako bi se instalirala Implantati od titanijuma koji su umetnuti i spojeni u njegovu nogu, minimalizirajući rizik od infekcije i izbačenosti implanta, izjavio je predstavnik TPU u saopćenju.


Istraživači su koristili izračunane tomografiju (CT) rendgenske zrake da skeniraju model dimkinog noge i onda 3D odštampali štap titanijuma. Prema vijestima Novosibirsk, Dimka je dobila implante--prvo u prednjem nogom, a onda i zadnja noga. U videu koji je dijelio sa veterinarske klinike, dimuka, sedam mjeseci nakon što je instalirana nova šapa, viđen je kako šeta oko sobe za ispitivanje, igrajući se sa dekama na pokrivaču.


U bliskim emisijama gdje se titanijumski štap pridružuje nogama, završava se sa "stopalom" od mekog crnog materijala sa krajnjim dnom.


Dimka je sada druga mačka na svijetu koja je dobila metalnu protezu. U 2016 je klinika Novosibirsk obavila sličnu operaciju, postavljanjem titanijumske implante na mušku mačku po imenu Ryzhik, prema Moskovskom vremenu.