Rusija ima bradavice, previše, obučene u titanski oklop, ništa gore od američkih

Posljednjih godina, izbijanjem građanskog rata u Siriji, pojavilo se raznovrsno neviđeno oružje i oprema. Među ruskom opremom koja se koristi na sirijskom ratištu, ne samo da je poznati pet generacija Su-57 i najviši svjetski lovac-bombarder Su-34, već i Su-25, koji je jednako poznat kao američki A-10 Avioni Warthog Attack, poput napadnih aviona A-10, napadni avion Su-25 takođe je vrlo mršav, naglašavajući sposobnosti napada na zemlju.

image

Su-25 razvijen je za vrijeme hladnog rata. U to vrijeme Sovjetski Savez je razvio napadni avion Su-25 kako bi povećao šansu za uspjeh u kopnenom ratovanju. Specifični razvojni posao izveo je dizajnerski biro Sukhoi. Prototip je uspješno lansiran sredinom 1970-ih. Leti, a u sovjetsku vojsku ušao je 1980-ih, NATO-om kodnog naziva "Žaba".

titanium-armour

Napadni avion Su-25 ima posadu od 15,53 metra, raspon krila 14,36 metara, visinu 4,80 metara, površinu krila od 33,7 kvadratnih metara, prazna težina 9,800 kg, maksimalni teret od 4,400 kg i maksimalno težina poletanja 19.300 kg. Pogledajte podaci nisu lošiji od pika. Snagu napadnih aviona Su-25 daju dva R-195 turbojetna motora koja nisu pala. Maksimalni potisak pojedinog motora je 44,18 kN. Položaj instalacije je daleko od A-10. Nalazi se na trupu Su-25. Lako ih je napasti i kombinovati zajedno, što nije dobro kao A-10. Su-25 ima maksimalnu brzinu leta od Macha 0,82 i borbeni radijus od 560 kilometara kad nosi bombu od 2000 kilograma.

titanium-armour

Zbog velikog naboja municije, napadni avion Su-25 može koristiti raznovrsno oružje za borbu. Napadni avion Su-25 ima više visećih točaka koje mogu nositi 57 mm i 80 mm nekontrolirane rakete i zapaljive bombe od 500 kg i hemijske kasetne bombe. Postoji nekoliko opcija za operacije lizanja tla. Naravno da napadni zrakoplov Su-25 može montirati i protutenkovske rakete AS-10, AS-14 i "Cyclone" i ostale rakete zemlja-zemlja, a ima snažnu sposobnost udara prema neprijateljskim tenkovima, bunkerima i drugim ciljevima.

Pored toga, A-25 takođe može montirati rakete zrak-zrak "atoll" ili "aphid", s određenom sposobnošću udara zrak-zrak. Što se tiče pušaka, napadni zrakoplov Su-25 ima pištolj Gsh-301 30 mm sa dvostrukom cijevi na lijevoj strani prednjeg trupa, s maksimalnom brzinom paljbe od 3000 metaka u minuti i rezervom od 250 metaka.


Kao napadački zrakoplov koji često mora letjeti na malim visinama i napadati kopnene ciljeve, Sovjetski Savez pridaje veliku važnost održivosti i pouzdanosti Su-25.

Prije Su-25, sovjetski napadni zrakoplovi pridavali su veliku važnost brzini, nadajući se da će velikom brzinom izbjeći neki prizemni požar, i većinom su usvojili dizajn s jednim motorom. Međutim, u napadnom avionu Su-25 sovjetski tehničari opremili su Su-25 sa dva motora i metalnim pregradama između motora kako bi se izbjeglo uništenje u isto vrijeme, ali mislim da je sigurnije odvojiti dva motora s određeni jaz, poput A-10.


Koža motora Su-25 je i više od toga. U slučaju da nema dostupnog ulja, Su-25 može čak koristiti obični automobilski dizel, ali on može letjeti samo 4 sata, a nakon slijetanja mora ga biti remontovan. U isto vrijeme Su-25 koristi mehaničku manipulaciju. Mehanička veza od legura titana debljina je čak 40 mm i može izdržati direktne pogotke streljiva 12,7 mm. Kabina pilota okružena je i čeličnim pločama od neprobojnih metala debljine 10-24 mm. Debeli oklop postavljen je i na drugim kritičnim lokacijama.

Može se reći da je Su-25 izuzetno čvrst i pouzdan napadački zrakoplov. Činjenice su to takođe dokazale. U ratu u Afganistanu, čak i ako ga je pogodila protuzrakoplovna raketa tipa ramena, bilo je teško izazvati preveliku prijetnju napadnim avionom Su-25. Pored Afganistana, napadni avion Su-25 učestvovao je i u ratu u Južnoj Osetiji, Sirija.


Ukupno je proizvedeno više od 600 napadnih aviona Su-25, a mali broj njih je izveo osim vlastite upotrebe. Irak je upotrijebio napadne avione Su-25 u iransko-iračkom ratu. Iako su Su-25 i A-10 obojica mršavi napadački avioni, u odnosu na američke napadne avione A-10, Su-25 je i dalje inferiorni. Na primjer, napadni zrakoplov Su-25 koristi manju potrošnju goriva i infracrvene karakteristike. Snažan turbojet, dok A-10 koristi turbo motor sa boljom potrošnjom goriva i infracrvenim karakteristikama. Od ovog trenutka možemo vidjeti jaz između dva napadačka zrakoplova.