Prenosnik ima kućište od titanijuma

Američka kompanija APPLE (aapl) predstavila je prenosno računalo od legure titanijuma prije mnogo godina. Ne samo da računar ima napredne performanse, već je i kućište napravljeno od titanijuma. Iako se mnogi laptopi dive školjkama od titana, oni su obično titanirani i ovaj laptop Titanium Power Book G4 je napravljen od industrijskog čistog Titanium razreda 1. To je ujedno i prvi svjetski računar koji je zatvoren u čisti titan. Ukupna debljina računara je 25,4 mm, a težina 2,4 kg. Upotreba titana u kućištima računara imala je veliki uticaj na industriju titana i računarsku industriju. Isporučena školjka od titana je sive boje i može se pretvoriti u crvenu, ljubičastu i žutu boju oksidacijom.


Apple inc. Računalo sa titan-okivanjem moglo bi izazvati SONY corp. U odnosu na magnezijum, titanijum ima visoku vlačnu čvrstoću (106,3gpa za titan i 44,4 gpa za magnezijum), nisku toplotnu provodljivost, 17W / mK za titan, a samo jednu desetinu od magnezijuma (159W / mK). Zbog toga, školjka od titana može zadržati svoju snagu istovremeno postižući tanku stijenku, inhibira difuziju topline od hardvera i sprečava zagrijavanje s donje strane.

titanium alloy for sale

IBM-ova Think Pad A serija (poput A20p) i T serije (poput T20) futrole za laptop izrađena je od kompozitnog materijala od titana, koji ne samo da poboljšava snagu i seizmičke performanse kućišta, već i čini računar tanjim i lakšim. . Laptopi HP x16-1201tx i x16-1301tx takođe koriste kućište od legure titanijuma.


Japanska kompanija Fujitsu, takođe je napravila mali laptop veličine 590 g a5 veličine, koristeći čisti titanijum. Kompanija takođe koristi titan na kućištu svog laptopa INTERTOP CX300.